Visualisatie

Ik lig in bed. Het is een uur of twee ‘s nachts. Ik heb een paar uurtjes geslapen, maar ben nu klaarwakker. Nou ja… klaarwakker… nee, dat is niet waar. Ik ben doodop. Onwijs moe. Maar mijn hoofd? Dat heeft andere plannen.

Gedachten. Ze gaan en gaan. Door, door en door. Ik doe een meditatieoefening. Dan is het even stil. Maar al snel is de stilte weer voorbij en begint de onstuitbare gedachtestroom weer. Voor een deel heb ik geleerd dit te accepteren. Het zijn over het algemeen geen nare gedachten. Niet meer, gelukkig. Ideeën voor kunstwerken, blogs, lessen… Plannen die ik wil gaan maken. Het is best gezellig in mijn hoofd. Het probleem is alleen, ik ben moe. Opgebrand. En ik heb rust en slaap nodig. Mijn lichaam functioneert prima. Mijn lichaam is niet moe. Maar mijn hoofd… Moe is een understatement. Ondanks die vermoeidheid weet mijn hoofd niet van stoppen. Of misschien wel door die vermoeidheid. Wat was er eerder? Kip of ei?

Ik ken mezelf niet anders dan dat ik een denker ben. Ik kan ook echt genieten van filosoferen. Ik vind het leuk om dingen te bedenken. Ik ben trots op mijn creatieve brein. Alleen dit brein weet niet van stoppen.

Gedachtenstroom

Eerder kon ik vrij gefrustreerd in bed liggen als ik niet kon slapen van de gedachtestroom. Ik MOEST slapen. Tja… dat kost dus nog meer energie en je gaat er niet van slapen. Op een gegeven moment heb ik de gedachtestroom omarmd. Dan maar genieten van alle mooie gedachten. Toch is ook dat niet de oplossing, want ik slaap gewoon niet.

Ik ben ervan overtuigd dat alles te trainen is. Wel heb ik geleerd dat trainen tijd nodig heeft. Herhalen, vallen, opstaan en herhalen. Je kunt niets in één keer. Waar ik mezelf eerder kwalijk nam dat verandering geen knopje is, blijf ik nu rustig en lief voor mezelf als iets mij niet in één keer lukt. Ik vraag hulp, professionele hulp en hulp bij vrienden. Want samen kun je veel meer bereiken. En waarom zou ik het wiel opnieuw willen uitvinden, als er mensen zijn die de kennis al in huis hebben?

Samen met mijn therapeuten ben ik aan het leren hoe ik de gedachtestroom kan stoppen. Onder andere door meditatie, waar ik in een van mijn blogs iets over schreef. Kort geleden deed ik met een van mijn therapeuten een visualisatie. Ik ben behoorlijk beeldend ingesteld, waardoor ik mij makkelijk mee kon laten nemen en alles ook echt voor me zag. Ergens halverwege de visualisatie vroeg ze mij mijn gedachten op boomblaadjes te leggen en ze met een beekje mee te laten voeren. Dit deed ik. En weet je wat mijn eerste gedachten was? NEEEEEE daar gaan mijn goede ideeën…. Haha, juist. Zo kom je nooit van je gedachtestroom af.

In het begin had ik wat moeite met meditaties en visualisaties… Ik dacht dat het misschien zweverig zou zijn. Maar het helpt mij echt om rust te vinden in mijn drukke koppie en lichaam.

Thuis ben ik de visualisatie eigen gaan maken. Binnen no time wist ik hoe het wel voor mij zou kunnen werken. Ik ben nog aan het trainen. Soms vergeet ik tijdens de visualisatie dat ik een visualisatie aan het doen was en verdwaal ik weer in mijn gedachtestroom. Dit neem ik mezelf dan niet kwalijk. In het kader van lief zijn voor mezelf, lach ik om mezelf en ga ik verder met de visualisatie waar ik gebleven was. Het blijft trainen.

De visualisatie heb ik ingesproken. Zodat ik zelf kan luisteren en minder makkelijk afdwaal. Binnenkort hoop ik de ingesproken versie hier online te kunnen zetten, tot nu toe is het mij nog niet gelukt het bestand hier goed in te krijgen (tips zijn welkom..)

Eerst begin ik met een korte meditatie (3 minuten check-in) en vraag mezelf af; ‘Welke gedachten spelen er nu?’. Deze gedachten zet ik in korte zinnen en steekwoorden onder elkaar. En dan, dan plaats ik ze, in gedachten, op de steel van een blaasbloem. De pollen van de bloem zijn mijn gedachten. Ik prik ze er als het ware in. In gedachten kijk ik rustig naar de bloem en wacht even om te zien of er nog meer gedachten oppoppen in mijn hoofd. Als dat zo is, prik ik ook die gedachten er nog bij.

blaasbloem tekst

Met een bloem vol gedachten zit ik op de rand van mijn bed of op een stoel. Ik sta op en loop met de bloem mijn huis uit. De trappen van de galerij af. De voordeur van de flat uit. Ik loop door de straat en ga de hoek om. Ik kijk om mij heen. Nu loop ik door een laan met bomen. Hier en daar prikt er een zonnestraal door het bladerdek heen. Het is rustig hier. Af en toe een fietser maar verder eigenlijk niets. Vogeltjes. Een prettige rust. Aan het eind van de laan met bomen zie ik een weiland. Ik ben gek op weilanden. Het is er rustig. Je kunt ver kijken. Het is een prettige lentedag. Er is zon, maar het is niet te warm. De lucht is mooi blauw met lieve wolkjes. Rustige schaapjes in de wei. Ik loop over het pad wat tussen de weilanden door gaat en geniet van de omgeving. De bloem heb ik nog steeds in mijn handen. Ik kijk ernaar. Ik zie de mooie gedachten en leuke ideeën. Ik wil ze niet kwijt, maar op dit moment zijn ze niet handig. Nu belemmeren ze mijn slaap, rust of concentratie. Nu kan ik ze even niet gebruiken. Terwijl als ze op een later moment – een beter moment – aanwezig zijn, dan kunnen ze uitgroeien tot iets moois. Als ik nu kan slapen heb ik meer energie om deze mooie gedachten op een ander tijdstip te laten groeien. Daarom blaas ik. Ik blaas en alle gedachten zweven door de lucht. Er komt een windvlaag en ze worden meegevoerd met de wetenschap dat ze ergens gaan landen. Ergens landen op een plek waar ze kunnen uitbloeien. Ik kijk nog even om me heen tot alle gedachten vervlogen zijn.
Ik kijk nog even naar de schaapjes en loop vervolgens terug naar huis. Door het weiland. De bomenlaan. De hoek om mijn eigen straat in. De voordeur. Het trappenhuis. Mijn eigen voordeur. Langs de woonkamer. Naar de slaapkamer.

Ik ga liggen en mijn hoofd is leeg. Naast mij ligt een bloemsteel. Leeg.

blaasbloem (2)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close