Voelen kun je leren. Net als proeven.

Zes belangrijke leerpunten, deel 2
Vorige week het eerste deel van deze blog, vandaag het tweede deel!

4. Vooruitgang en verandering komt van proberen, vallen, opstaan en nog eens proberen.
“Groeien gaat gepaard met vallen en opstaan. Op een gegeven moment realiseer je je dat je al een tijd niet gevallen bent”. Deze wijze raad kreeg ik in één van de chatgesprekken die ik naar aanleiding van een Instragram post voerde. Net zoals ik in mijn vorige blog vertelde over een tekst die mij helpt in mijn proces, blijft ook deze zin in mijn hoofd hangen en geeft me enorm veel steun en vertrouwen. In plaats van mezelf te willen straffen als ik een misstap zet, denk ik nu aan deze zin.

Trainen betekent niet dat je iets elke keer goed doet en dat dat goede vervolgens steeds beter moet. Trainen betekent proberen. Accepteren dat het niet lukt. Kijken wat er mis ging. Nog een keer proberen met de geleerde kennis. Weer accepteren dat dit het ook nog niet was. Weer leren. Proberen. Leren. Proberen. Leren. Snappen. Herhalen. Oefenen. Nog een keer. Oude patronen vervangen door nieuwe. Niet ineen keer *HOP* en je kunt iets, maar cirkeltje van hierboven herhalen en herhalen.

Deze blog van Irene is voor mij heel helpend om dit proces duidelijker te maken. Vooral ook omdat ik het verhaal van de pindakaaspot herken alsof het die van mij is.

pindakaas

5. Keuzes maken. ‘Ja’ en ‘nee’ leren zeggen.
In deel 1 punt drie heb ik het er al over dat je altijd een keuze hebt. In punt 5 bedoel ik eigenlijk een andere manier van keuzes maken. Ik vind heel veel dingen leuk. Maar je kunt in het leven niet alles. Door mijn passie voor veel dingen, krijg ik vaak te horen dat ik talent heb. Of dat echt zo is weet ik niet. Ik denk dat als je iets met passie doet, je heel overtuigend over kan komen. Dat is wat anders dan talent hebben. Misschien is mijn passie en enthousiasme wel mijn talent… Goed.. ik dwaal af. Keuzes maken dus. Je kunt niet alles in het leven. Soms moet je kiezen dat je iets niet doet.

Afgelopen tijd ben ik, geïnspireerd door Lotte van proud2bme, mijn huis gaan leeg ruimen. Voornamelijk mijn atelier. Ik heb de laatste jaren zo veel dingen verzameld waarvan ik ooit nog eens een kunstwerk zou willen maken. Al die kunstwerken zitten in mijn hoofd en de materialen heb ik in huis. Alleen zijn er ook andere kunstwerken die ik nóg leuker vind om te maken. Met als gevolg dat de spullen die ik heb, mij verlammen. Er is zo veel wat ik moet (van mezelf), dat ik helemaal niets meer maak. Nu heb ik gekozen welke kunstwerken ik wil maken. Wat ik leuk vind om te doen en wat mijn favoriete materialen zijn.  Ik heb 11 vuilniszakken aan spullen weggedaan. Deels weggegooid, deels naar het Leger des Heils en deels kringloop. Weg. Mijn huis uit. Mijn hoofd uit. Ruimte. Rust en zin om aan andere kunstwerken te beginnen.

Dit heeft ook te maken met ‘Ja’ en ‘Nee’ leren zeggen.

ja en nee (2)

In dit proces, leerde ik ook dat je niet alleen mag leren ‘Nee’ te zeggen, maar dat je tegelijkertijd mag leren ‘Ja’ te zeggen. ‘Nee’ tegen perfecte prestaties neerzetten. ‘Ja’ tegen stoppen en rust pakken. ‘Nee’ zeggen de drive die ik van binnen heel sterk kan voelen. De drive om altijd maar door te willen gaan met dat waar ik mee bezig ben. ‘Ja’ zeggen tegen een spontane actie van een vriend of vriendin.

Ik zeg vaker ‘Nee’ tegen mezelf en zoek nu meer contact met mensen. Ik heb de neiging om mezelf blind te staren op iets en zo hard door te gaan dat ik mezelf ga isoleren. Of, als ik me slecht voel, heb ik de neiging om al mijn afspraken af te zeggen (dan zeg ik dus ‘Nee’). Nu ben ik eerlijk. Ik zeg tegen mijn afspraken dat ik niet lekker in mijn vel zit, maar dat ik het wel door wil laten gaan. Ik zeg dan dus ‘Ja’ en geef mijn grenzen aan.

Tot nu toe hebben alle ‘Ja’s’ goed uit gepakt. Ze gaven afleiding en haalden mij uit mijn routinematige doordraven.

Hierbij is het wel heel belangrijk eerlijk te zijn tegen jezelf en je grenzen. Leren ‘Ja’ en ‘Nee’ te zeggen op de juiste momenten. En vergeet niet

“Leren gaat gepaard met vallen en opstaan”.

6. Voelen kun je leren. Net als proeven.
Als je er maar de tijd voor neemt. Ergens op kauwen, er echt bij stil staan wat je ervaart in je mond en dat steeds weer. Erover praten wat anderen proeven en erbij stilstaan of jij dat ook proeft. Zo word je een steeds betere proever. Dit leerde ik tijdens een “proefcollege” tijdens het Coffee Festival in Amsterdam dit jaar. En ik ben er van overtuigd dat het ook zo met voelen werkt.

Coffee festival
Ik leer te huilen en verdriet te voelen. Ik leer mijn kleine geluk toe te staan en te genieten van mooie kleine dingen. Ik leer mijn emoties herkennen en uiten. En ik heb deze week besloten dat ik mijn repertoire aan gevoelens wil uitbreiden. Hoe? Door anderen te vragen naar bepaalde gevoelens en ervaringen. Door erover te praten.

Neem het gevoel trots. Ik zal het vast wel eens gevoeld hebben, maar veel vaker krijg ik te horen “daar mag je trots op zijn” en dan denk ik.. trots? Ik voel niets. Dan denk ik aan wat ik heb gedaan en is het wel gek om helemaal niets te voelen. Ik ben er eens over gaan nadenken hoe het komt dat ik niets voel en ik denk dat ik het antwoord weet. Ik ben tijdens het doen van iets altijd heel erg bezig met het eindresultaat. Als dat eindresultaat er dan is, sta ik er niet bij stil. Ik ga direct door naar het volgende. Bezig. Door. Bezig. Door…

Ik stelde een tijdje geleden op Instagram in mijn verhaal de vraag of jullie wel eens trots zijn en hoe dat gevoel voor jou voelt. Ik kreeg een paar mooie reacties en vooral die van Marloes van Mooier Leven wil ik onthouden.

“Trots zijn is een soort van dankjewel zeggen op een complimentje aan jezelf”.

Laatst maakte ik deze tekening en ik was best wel blij met het resultaat.

Glof met bal
Ik had meerdere redenen om het “knap” te vinden. Normaal zou ik tegenargumenten gaan geven op deze redenen. En nu dacht ik ‘Nee’, dit complimentje mag ik ontvangen. Dankjewel Vie, dat je deze punten ziet. Sta er maar even bij stil en geniet ervan. Ik keek ernaar en ik besefte, ik denk dat dit trots is. Een blij gevoel van binnen.

Ik denk dat ik vaker wil gaan vragen hoe jullie een bepaald gevoel ervaren. En ik zou het ook echt heel leuk vinden als jullie daarop reageren in het openbaar. Dan kunnen we er samen wat van leren! Bijvoorbeeld als reactie op deze blog. Wat is trots voor jou? Hoe voel jij trots? Wat voel je als je trots ben? Wat doe je als je trots bent?

Binnenkort een blog over het intens klein geluk. Dit kan ik bij hele kleine dingen ervaren. Ik wil gaan beschrijven hoe dat voor mij voelt en wanneer ik dat voel. Misschien is dat ook wel een gevoel waar ik trots op ben, dat ik dat mag ervaren. Want ik denk dat lang niet iedereen dit intense kleine geluk kent. Het lijkt me leuk om anderen daar een beetje in mee te nemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close