#100DayPositiveBodyimageChallenge

Vrouwen die hun lichaam waarderen om wat het doet hebben een positiever lichaamsbeeld dan vrouwen die zichzelf beoordelen op hun uiterlijk.

(en ik ben er van overtuigd dat dit ook voor mannen geldt)

PBI Boekje

30 maart 2018 besloot ik; ik wil een weegschaal-loos leven. Dit legde ik vast in een filmpje die ik de dag erna op YouTube plaatste. Klik op Weegschaal Weg! om dit filmpje te bekijken.

Door deze actie, in combinatie met een artikel uit een Psychologie magazine uit 2016 én geïnspireerd door #the100dayproject, ben ik gestart met #100DayPositiveBodyimageChallenge.

In één van mijn aller eerste blogs hier op Lief Seintje schreef ik;

“Met de lessen uit mijn verleden, wil ik op een nieuwe manier met plannen maken omgaan. Geen harnas meer, maar ruimte voor plezier, omweggetjes en lief zijn voor mezelf.

Hier start dan ook mijn gewijzigde plan. Elke dag een tekening en opdracht maken bleek voor mij niet de juiste manier. Nu ben ik deze #100DayPositiveBodyimageChallenge stapje voor stapje aan het maken.

Lichaamsbeeld en lichaamsbeleving zijn voor mij een belangrijke thema’s. Jaren lang kampte ik in het geheim met een ES (eetstoornis), haatte ik mezelf en projecteerde deze haat op mijn lichaam. Een eetstoornis gaat niet over eten en ook niet over slank willen zijn. In mijn blogs hier op Lief Seintje heb ik daar gelmatig over geschreven. Een eetstoornis beïnvloed wel de manier waarop je naar jezelf kijkt. Voor mij geld; hoe heftiger de ES aanwezig is hoe moeilijker het is om met een realistische en zelf-accepteerde blik naar mezelf te kijken. Bij stress komt mijn ES om de hoek kijken en wordt de negatieve blik naar mezelf steeds een beetje heftiger. Dit laatste versterkt de ES weer en zo zitten we in een neerwaartse spiraal.

Daarom maak ik een lijst met 100 opdrachtjes/ reminders, die in het teken staan van een positief lichaamsbeeld, gebaseerd op de opdrachten uit het Psychologie magazine. Om mezelf maar ook om jouw uit die neerwaarste spiraal te halen en zo meer (eigen) liefde in de wereld te krijgen. Want;

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Als uitgangspunt neem ik het artikel “Blij met je lijf” uit het Psychologie magazine, nummer 6 uit 2016. Uit dit artikel komt, heel beknopt gezegd, naar voren;

Vrouwen die hun lichaam waarderen om wat het doet hebben een positiever lichaamsbeeld dan vrouwen die zichzelf beoordelen op hun uiterlijk.

Het artikel is erg gericht op vrouwen, maar voor mannen zal dit echt niet anders zijn. Ze sluiten af met een psychologisch stappenplan, om je psychisch voor te bereiden op het strandseizoen. Dit stappenplan bevat twintig opdrachten die ik laat terug komen in mijn 100dagen-challenge.

Veel plezier met het volgen van dit 100 dagen plan!

#100DayPositiveBodyimageChallenge

Dag 1

Opdracht (Uit de Psychologie)
Ons lichaam stelt ons in staat tot allerlei geweldigs, maar we letten vooral op hoe de buitenkant er uit ziet. Uit promotieonderzoek van Jessica Alleva blijkt dat je positiever over je lichaam gaat denken als je je richt op de functionaliteit: welk nut heeft je lichaam voor je, hoe waardevol is het? Denk daarom vandaag een aan de bewegingen die je allemaal kunt maken, zoals lopen en dansen en noteer deze. Beschrijf ook waarom deze functies zo belangrijk voor je zijn. Probeer ongeveer een kwartier te schrijven.

♡ Mijn antwoord 
Deze is nogal lang. Ik ben uiteindelijk 30 min aan het schrijven geweest. Hieronder een beknopte versie en van de mooiste bevindingen een beschrijving.

Hardlopen
Wandelen

Intimiteit Knuffelen met mijn vriend. Zijn warmte voelen. Onze lichamen tegen elkaar en een intens gevoel van samen, vertrouwen en veiligheid ervaren. Dit geeft mij een heel diep en intens gevoel van geluk.
Reizen Niet alleen grote reizen, maar ook je van plek naar plek verplaatsen.
Gezichtsuitdrukkingen Wat ik heel fijn vind, is om mensen het gevoel te geven dat ze er mogen zijn. Een glimlach naar een vreemde en zien dat het de ander goed doet.
Emoties tonen aan een ander zodat deze persoon kan inschatten hoe het met je gaat.
Iets voor een ander doen Een deur voor iemand open houden. Iets voor iemand oprapen die iets heeft laten vallen. Iemand helpen met in of uit een bus of trein stappen. Met tassen, een kinderwagen of omdat deze persoon niet goed ter been is.
Kunst maken
(Blogs) schrijven
Contact maken (ook met dieren) Het contact met mijn dove kat Mr. Pip zijn échte geniet momenten. Hij is heel anders in communiceren dan alle andere katten die ik ken. Het contact lijkt echter op de een of andere manier. Hij reageert op elke kleine gezichtsverandering en kijkt je veel intenser aan.
Zingen en dansen Gewoon voorzelf, heerlijk als ik alleen thuis ben.

Pindaring (2)

Dag 2

Opdracht
Accepteer de emoties die je vandaag hebt en laat ze eens echt gaan. Ben je vandaag heel vrolijk? Waarom zou je dat dan niet in al zijn vrolijkheid uiten? Hou je niet in, doe een dansje of doe eens gek! Ook moeilijke emoties mogen geuit en getoond worden.
Durf je emoties te laten zijn, te laten bestaan. Durf jezelf te zijn, want je bent het waard.

Wist je dat je emoties en gevoelens je ook heel veel vertellen? Als je verdrietig bent kan dat ook zijn omdat je lichaam je wil vertellen dat je moe bent en je dus een stapje terug mag doen.

♡ Mijn tweede dag
De tweede dag van mijn #100DayPositiveBodyimageChallenge was emotioneel gezien een zware dag. Moe, was ik, door vele nachtmerries en onrustige nachten.

Ik maakte deze tekening traan.jpgen realiseerde me dat ik tot voor kort op een dag als deze mijn emoties zou hebben weggedrukt. Eetgestoord gedrag zou hebben vertoond en/ of overmatig zou zijn gaan sporten.

Deze dag was anders. Ik gaf mezelf niet de schuld van mijn gevoelens. Ik accepteerde, droeg geen masker en schreef;

Vandaag ben ik verdrietig. Maar ik niet minder lief, mooi of sterk. 

Ik ben sterk omdat ik het durf te voelen en hier open en eerlijk over ben.

Dag 3

Opdracht
Probeer vandaag eens met een neutrale blik naar je lichaam te kijken. Ga eens (naakt) voor de spiegel staan en kijken wat je ziet. Je ziet benen. Punt. Je ziet armen. Punt. enzovoort.

Komen er negatieve gedachten ophoog, word dan niet meteen boos op jezelf dat het niet lukt. Constateer de negatieve gedachten en vraag jezelf eens af of je hetzelfde zou denken als dit het lichaam van een vriendin zou zijn. Zou je dan ook zo negatief denken? Of zou je dan iets anders denken? Waarom denk jij dan wel zo gemeen over jezelf?
Als je in het negatieve vervalt wil ik je echt op je hart drukken dat je jezelf niet hoeft te gaan uitschelden dat je “weer zo negatief bent”. Dan blijf je in de negatieve sfeer hangen. Probeer de gedachten te constateren en het daar bij te laten. Pak oefening één er weer eens bij waarin je beschreef tot welke belangrijke functies jouw lichaam in staat is en waarom deze functies zo belangrijk voor je zijn.

♡ Mijn derde dag ♡
Deze dag ging ik, na een ontspannende yogasessie, naar de sauna. Ik zat daar helemaal alleen en  maakte van de gelegenheid gebruik om mijn lichaam te observeren. Gedurende 15 minuten keek ik naar mijn lichaam met een blik die zo neutraal mogelijk was. Ik sprak niet onaardig tegen mezelf.

Het was misschien wel voor het eerst dat ik oprecht neutraal kon kijken. Geen boze woorden. Geen afkeur. Het was goed wat ik zag. Ik zag geen tienermeisje, geen mager model, geen topatleet. Maar ik zal wel een gezonde fitte vrouw. Een sterk lichaam. Niet perfect maar goed zoals het is. 

De afbeelding die je in deze post ziet, is een semi-blindtekening die ik heb gemaakt van mijn eigen lichaam. Ik keek, observeerde en keek nauwelijks naar mijn potlood op het papier. Ik observeerde mijn lichaam zo gedetailleerd mogelijk en deed niet mijn best de verhoudingen te laten kloppen of iets moois te maken. Observeren wat het doel.

Semiblind

Dag 4

 

Advertenties
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close