#100DayPositiveBodyimageChallenge

Vrouwen die hun lichaam waarderen om wat het doet hebben een positiever lichaamsbeeld dan vrouwen die zichzelf beoordelen op hun uiterlijk.

(en ik ben er van overtuigd dat dit ook voor mannen geldt)

PBI Boekje

30 maart 2018 besloot ik; ik wil een weegschaal-loos leven. Dit legde ik vast in een filmpje die ik de dag erna op YouTube plaatste. Klik op Weegschaal Weg! om dit filmpje te bekijken.

Deze actie, in combinatie met een artikel uit een Psychologie magazine uit 2016 én geïnspireerd door #the100dayproject, wilde ik elke dag, 100 dagen lang, een tekening en opdracht maken die in het teken zou staan van het krijgen van een positiever lichaamsbeeld. Dit 100 dagen plan wilde ik gaan doen in de plaats van “De maand van….”

Na maand één liep ik tegen twee dingen aan.
1. Ik kom niet meer toe aan het maken van Jip en Janneke quote’s.
2. Soms raffel ik de tekeningentjes af omdat ik MOET tekenen van mezelf. Ik ben immers begonnen aan dit project….

In één van mijn aller eerste blogs hier op Lief Seintje schreef ik;

“Met de lessen uit mijn verleden, wil ik op een nieuwe manier met plannen maken omgaan. Geen harnas meer, maar ruimte voor plezier, omweggetjes en lief zijn voor mezelf.

Hier start ik dan ook mijn gewijzigde plan. Lichaamsbeeld en lichaamsbeleving is voor mij een belangrijk thema. Daarom ga ik een lijst met 100 opdrachtjes maken, die in het teken staan van een positief lichaamsbeeld, gebaseerd op de opdrachten uit het Psychologie magazine. Uiteindelijk wil ik bij elk opdrachtje een tekening plaatsen en zo de #100DayPositiveBodyimageChallenge volmaken. Die 100dagen zullen niet aaneengesloten zijn, zoals het project bedacht is door Elle Luna. Maar iedereen zou de uiteindelijke (complete) lijst, met tekeningen en foto’s, er bij kunnen pakken voor zijn of haar eigen 100 dagen positief lichaamsbeeld- challenge.

Plan en doel

Als uitgangspunt neem ik het artikel “Blij met je lijf” uit het Psychologie magazine, nummer 6 uit 2016. Uit dit artikel komt, heel beknopt gezegd, naar voren;

Vrouwen die hun lichaam waarderen om wat het doet hebben een positiever lichaamsbeeld dan vrouwen die zichzelf beoordelen op hun uiterlijk.

Het artikel is erg gericht op vrouwen, maar voor mannen zal dit echt niet anders zijn. Ze sluiten af met een psychologisch stappenplan, om je psychisch voor te bereiden op het strandseizoen. Dit stappenplan bevat twintig opdrachten die ik laat terug komen tijdens mijn 100dagen-challenge. Aangezien het bikini en zwembroeken seizoen nu weer van start gaat, lijkt het mij een mooi moment om hier dieper op in te gaan.

Veel plezier met het volgen van dit 100 dagen plan!

#100DayPositiveBodyimageChallenge

Dag 1

Opdracht (Uit de Psychologie)
Ons lichaam stelt ons in staat tot allerlei geweldigs, maar we letten vooral op hoe de buitenkant er uit ziet. Uit promotieonderzoek van Jessica Alleva blijkt dat je positiever over je lichaam gaat denken als je je richt op de functionaliteit: welk nut heeft je lichaam voor je, hoe waardevol is het? Denk daarom vandaag een aan de bewegingen die je allemaal kunt maken, zoals lopen en dansen en noteer deze. Beschrijf ook waarom deze functies zo belangrijk voor je zijn. Probeer ongeveer een kwartier te schrijven.

♡ Mijn antwoord 
Deze is nogal lang. Ik ben uiteindelijk 30 min aan het schrijven geweest. Hieronder een beknopte versie en van de mooiste bevindingen een beschrijving.

Hardlopen
Wandelen

Boksen Gezelligheid. Lachen en mogen “falen”. Contact, zowel lichamelijk als verbaal.
Intimiteit Knuffelen met mijn vriend. Zijn warmte voelen. Onze lichamen tegen elkaar en een intens gevoel van samen, vertrouwen en veiligheid ervaren. Dit geeft mij een heel diep en intens gevoel van geluk.
Reizen Niet alleen grote reizen, maar ook je van plek naar plek verplaatsen.
Gezichtsuitdrukkingen Wat ik heel fijn vind, is om mensen het gevoel te geven dat ze er mogen zijn. Een glimlach naar een vreemde en zien dat het de ander goed doet.
Emoties tonen aan een ander zodat deze persoon kan inschatten hoe het met je gaat.
Iets voor een ander doen Een deur voor iemand open houden. Iets voor iemand oprapen die iets heeft laten vallen. Iemand helpen met in of uit een bus of trein stappen. Met tassen, een kinderwagen of omdat deze persoon niet goed ter been is.
Kunst maken
(Blogs) schrijven
Contact maken (ook met dieren) Het contact met mijn dove kat Mr. Pip zijn échte geniet momenten. Hij is heel anders in communiceren dan alle andere katten die ik ken. Het contact lijkt echter op de een of andere manier. Hij reageert op elke kleine gezichtsverandering en kijkt je veel intenser aan.
Zingen en dansen (Beter niet waar anderen bij zijn)

Pindaring (2)

Dag 2

Opdracht
Accepteer de emoties die je vandaag hebt en laat ze eens echt gaan. Ben je vandaag heel vrolijk? Waarom zou je dat dan niet in al zijn vrolijkheid uiten? Hou je niet in, maar doe een dansje of doe eens gek! Ook moeilijke emoties mogen geuit en getoond worden.
Durf je emoties te laten zijn, te laten bestaan. Durf jezelf te zijn, want je bent het waard.

Wist je dat je emoties en gevoelens je ook heel veel vertellen? Als je verdrietig bent kan dat ook zijn omdat je lichaam je wil vertellen dat je moe bent en je dus een stapje terug mag doen.

♡ Mijn tweede dag
De tweede dag van mijn #100DayPositiveBodyimageChallenge was emotioneel gezien een zware dag. Moe, was ik, door vele nachtmerries en onrustige nachten.

Ik maakte deze tekening traan.jpgen realiseerde me dat ik tot voor kort op een dag als deze mijn emoties zou hebben weggedrukt. Eetgestoord gedrag zou hebben vertoond en/ of overmatig zou zijn gaan sporten.

Deze dag was anders. Ik gaf mezelf niet de schuld van mijn gevoelens. Ik accepteerde, droeg geen masker en schreef;

Vandaag ben ik verdrietig. Maar ik niet minder lief, mooi of sterk. 

Ik ben sterk omdat ik het durf te voelen. En omdat ik eerlijk ben.

Dag 3

Opdracht
Probeer vandaag eens met een neutrale blik naar je lichaam te kijken. Ga eens (naakt) voor de spiegel staan en kijken wat je ziet. Je ziet benen. Punt. Je ziet armen. Punt. enzovoort.

Komen er negatieve gedachten ophoog, word dan niet meteen boos op jezelf dat het niet lukt. Constateer de negatieve gedachten en vraag jezelf eens af of je hetzelfde zou denken als dit het lichaam van een vriendin zou zijn. Zou je dan ook zo negatief denken? Of zou je dan iets anders denken? Waarom denk jij dan wel zo gemeen over jezelf?
Als je in het negatieve vervalt wil ik je echt op je hart drukken dat je jezelf niet moet gaan uitschelden dat “weer zo negatief bent”. Dan blijf je in de negatieve sfeer hangen. Probeer de gedachten te constateren en het daar bij te laten. Pak oefening één er weer eens bij waarin je beschreef tot welke belangrijke functies jouw lichaam in staat is en waarom deze functies zo belangrijk voor je zijn.

♡ Mijn derde dag ♡
Deze dag ging ik, na een ontspannende yogasessie, naar de sauna. Ik zat daar helemaal alleen en  maakte van de gelegenheid gebruik om mijn lichaam te observeren. Gedurende 15 minuten keek ik naar mijn lichaam met een blik die zo neutraal mogelijk was. Ik sprak niet onaardig tegen mezelf.

Het was misschien wel voor het eerst dat ik oprecht neutraal kon kijken. Geen boze woorden. Geen afkeur. Het was goed wat ik zag. Ik zag geen tienermeisje, geen mager model, geen topatleet. Maar ik zal wel een gezonde fitte vrouw. Een sterk lichaam. Niet perfect maar goed zoals het is. 

De afbeelding die je in deze post ziet, is een semi-blindtekening die ik heb gemaakt van mijn eigen lichaam. Ik keek, observeerde en keek nauwelijks naar mijn potlood op het papier. Ik observeerde mijn lichaam zo gedetailleerd mogelijk en deed niet mijn best de verhoudingen te laten kloppen of iets moois te maken. Observeren wat het doel.

Semiblind

 

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close